top of page
Search
  • Writer's pictureBosque

Volunteer meeting in "El Paraíso"

On the 25th April the Refugio of Bosque Medicinal had the opportunity to welcome ten volunteers, travellers and adventurers from Czechia, Slovakia, Poland, Germany and Switzerland.

After a short acclimatisation to the mountain level of the rainforest a gathering around the fire came. We introduced our selves and opened the space for spending these three weeks in unity. Also the program was introduced and we settled all kind of activities and ,,rules’'which are nice to follow to keep the space clear.

Mornings we begin with yoga practice and also for the brave beings the bath in Laguna is waiting. After awakening of the bodies is the breakfast preparation and we eat together. During this time we discuss upcoming program for that day. There are not so many plans for next days because of the unpredictable jungle weather. The days are fulfilled by taking care of the garden and also about the distant properties of Bosque Medicinal. Others are doing everyday activities which are helping to keep the space clean and cozy.

There is also enough room for exploring the beautiful and breathtaking nature around as a waterfalls and other richnesses. For those who want to relax, create and have own time for realisation are the surrounding sounds of nature such a gift. What nurture us is completely visible on smile on our faces - pure happiness.

In upcoming days we are preparing whats needed for a visit of local kids and university students. Also Refugio is opening the space for local communities to get to know the intention about this project and also giving an opportunity to create, realise and support their projects.


Marek.


CZ

BOSQUE MEDICINAL - DUBEN/KVĚTEN

Refugio Bosque Medicinal přivítalo 25.dubna druhou letošní skupinu celkem deseti dobrovolníků - cestovatelů, nadšenců a dobrodruhů, tentokrát z Čech, Slovenska, Polska, Německa a Švýcarska.

Po krátké aklimatizaci na horský prales čekalo skupinu seznámení a otevření společného prostoru u večerního ohně. Proběhlo představení účastníků, projektu i náplně programu na následující tři týdny. Program se ovšem mění tak, jak si žádá rozmanitost místního počasí. Rána započínají povinně dobrovolnou praxí jógy a pro odvážné i několika tempy v laguně.

Po probuzení těla následuje setkání u snídaně, při které se domlouvá denní program v závislosti na lokálních nepředvídatelných klimatických podmínkách.

Dny jsou naplněny péčí o zahradu i o vzdálenější pozemky Bosque Medicinal. Také udržováním krásného prostoru Refugia, ale i střídáním se v každodenních činnostech jako je vaření, úklid a obstarávání všeho, co je právě potřebné. Nabízí se i dostatek času pro výlety po okolní bohaté přírodě a za místní kulturou. Prostor vzniká i pro klid a odpočinek, ke kterému toto místo, za podpory energií rostlin a pralesa, vybízí. Krásná kombinace práce pro dobrou věc, relaxace, péče o komunitu a vlastní prostor k realizaci.

Stále je zde vidno na usmívajících se tvářích, že síla pralesa čistě dobíjí a vzájemně propojuje. V následujících dnech nás čeká návštěva místních žáků i vysokoškolských studentů, dále také komunit, se kterými Bosque spolupracuje, dává jim možnost poznat naše projekty a zároveň nabízí možnosti pro jejich realizaci.


Marek.






55 views0 comments
bottom of page